Социалната изолация скъсява живота

Усамотение. Снимка: Елиза МакЛафлин

Усамотение. Снимка: Елиза МакЛафлин

Учените отдавна знаят, че както социалната изолация, така и чувството за самота могат да увеличат риска от болест и смърт при хората.

Но досега беше по-малко ясно дали изолацията вреди на здравето, защото предизвиква чувство за самота, или всеки от двата фактор, сам по себе си, може да навреди на благосъстоянието.

На 25 март в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences бе публикуван доклад, в който се съобщава, че по-ограниченият контакт със семейството, приятели и обществени групи се свързва с възникването на болестни състояния и по-ранна смърт, независимо от това дали конкретният човек изпитва или не изпитва самота.

Учените анализираха данни от 6,500 души над 52-годишна възраст, участващи в Английското изследване на стареенето, в което се наблюдава здравето, социалното благосъстояние и дълголетието на хора, живеещи в Англия. Социалната изолация е оценена въз основа на количеството контакти със семейството, приятелите и обществени организации, докладвани от участниците. Чувството за самота е оценено с въпросник.

Наличието на заболявания и смъртността са проследени от 2004 до 2012 г. Изследователите откриват, че социалната изолация е свързана с по-висока смъртност – дори след като се премахне влиянието на предишни заболявания и влиятелни социоикономически фактори. В същото изследване изглежда, че чувството за самота няма значение.

„Когато мислим за самотата и социалната изолация, често мислим за тях като за двете страни на една и съща монета,” обяснява Андрю Стептоу, психолог и епидемиолог в Юнивърсити Колидж Лондон, основен автор на изследването. Но според изследването липсата на социални контакти влияе лошо на здравето независимо дали човек се чувства самотен, обяснява той.

Но според Джон Кациопо, психолог в Чикагския университет и съавтор на изследване, в което се демонстрира, че чувството на самота все пак влияе на здравето, трябва да се вземат предвид културните фактори, които променят резултатите – като например разликите в начина, по който хората комуникират самотата. 

Преведено с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Social isolation shortens lifespan), Amanda Mascarelli (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!