Състоя се церемонията по връчването на Нобеловите награди

Нобеловите награди са основани през 1895-та година според завещанието на филантропа и изобретател Алфред Нобел

Нобеловите награди са основани през 1895-та година според завещанието на филантропа и изобретател Алфред Нобел

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи днес, на годишнината от смъртта на Алфред Нобел, в Концертната зала на Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и икономика.

Деветимата лауреати на най-престижното отличие в света приеха от ръцете на монарха дипломите си и златните медали, съобщи ИТАР-ТАСС.

Открилият церемонията ръководител на Нобеловия фонд Маркус Сторк заяви в речта си, че почетените с Нобелова награда постижения са илюстрация на многобройните и многостранни „прояви на човешкия гений“. „Откритията, изобретенията, литературните трудове и борбата за мир, които са удостоени с Нобелова награда, пряко или косвено имат решаващо значение във всекидневния живот“ – отбеляза той.

Сторк припомни на събралите се, че историята на Нобеловите награди продължава и всяка година се попълва с нови имена. Японският учен Шиния Яманака и британският Джон Б. Гърдън получиха Нобелова награда за медицина за откритието, че диференцирани клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. Изследванията на учените са свързани със стволовите клетки и с клонирането на животни.

Французинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнленд си поделиха Нобеловата награда за физика за 2012 г. за работата им в областта на квантовата физика, по-специално за изучаване на взаимодействието на светлината с материята.

Американските учени Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка спечелиха Нобелова награда за химия за изследванията на G-протеин свързани рецептори. Учените изучават работата на рецепторите на живите клетки.

Китайският писател Мо Ян, който с халюцинаторен реализъм слива фолклорни притчи, история и съвременност, бе удостоен с Нобеловата награда за литература.

Американските икономисти Алвин Рот и Лойд Шапли станаха носители на Нобеловата награда за икономика за 2012 г. за изследванията им за съответствията на различни икономически фактори, за теорията на стабилните разпределения и практиката на пазарното устройство.

Нобеловата награда за икономически науки е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в негова памет.

След встъпителните речи на председателите на съответните Нобелови комитети, лауреатите излизаха на сцената, украсена по традиция с хиляди цветя с ярки и пастелени тонове, доставени от Италия. Там от ръцете на краля на Швеция приемаха почетната награда, намирайки се в центъра на кръг, опасващ буквата „N“ – символ на Нобеловия фонд и Нобеловата награда.

Наградата за мир, според завещанието на Алфред Нобел, бе връчена по-рано днес в Осло на Европейския съюз.

От 1901 г. досега наградите в областта на физиката са връчвани 106 пъти, на химията – 103 пъти, на литературата 105 пъти, за мир – 93 пъти, за икономика (от 1968 година) – 44 пъти. Общият брой на лауреатите е 863, от тях 21 са организации.

Най-младият носител на отличието е сър Уилям Лорънс Брег от Великобритания. Брег получава заедно с баща си Нобелова награда за физика през 1915 г., когато е само на 25 години.

Най-възрастният лауреат е американецът Леонид Хурвиц, който през 2007 г. е удостоен с Нобелова награда за икономика на 90-годишна възраст, съобщи Асошиейтед прес. Дотогава рекордът се държи от Джон ван Флек, който през 1977 г. получава Нобелова награда за физика на 88-годишна възраст.

След връчването на наградите лауреатите, техните гости, кралското семейство, членове на на шведското правителство, представители на научните, деловите и културните среди се отправиха към кметството на Стокхолм, където ще се състои традиционният банкет. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!