Свързаха интелигентността с наддаването на бебето през първия месец

Според учените родителите трябва да обръщат специално внимание на наддаването на бебето, когато е на възраст под един месец. Снимка: Milan Jurek

Според учените родителите трябва да обръщат специално внимание на наддаването на бебето, когато е на възраст под един месец. Снимка: Milan Jurek

Канадски и австралийски учени установиха, че по-изразеното наддавате на тегло през първия месец от живота на бебето е свързано с по-висок коефициент на интелигентност на по-късен етап. Извода е резултат от изследване на 14 000 здрави деца в Беларус.

Според учените децата, които увеличават теглото си с 40 процента през първите 4 седмици, на 6-годишна възраст имат с 1,5 пункта по-висок коефициент на интелигентност в сравнение с тези, които са наддали с 15 на сто.

Доктор Лиза Смитърс от университета на Аделаида, ръководител на изследването, казва, че в литературата вече съществуват сведения за подобна взаимовръзка, но никой досега не е изследвал най-ранния период от живота на човека.

В същото време тя подчертава, че бебето не бива да се храни насила. Родителите все пак трябва да обръщат специално внимание на наддаването на бебето, когато е на възраст под един месец.

Смитърс пояснява, че би следвало да се вземат предвид и аргументите, според които бързото качване на теглото на бебето е свързано с наднормено тегло и проблеми с кръвното налягане по-късно в живота. 

„Това, което искаме да направим, е да внесем баланс в дебата и да кажем: дори и бързото наддаване да е вредно за сърдечносъдовата система на бебето, изглежда то е важно за неговото IQ“, казва тя.

Доктор Бевърли Малхаузлър е на мнение, че все още предстои да бъде установено колко точно трябва да качи бебето през първия месец от живота си. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!