Температурата на тялото може да се контролира съзнателно

Според учените от Националния университет на Сингапур, температурата на тялото може да бъде контролирана от мозъка. Илюстрация: moskito7

Според учените от Националния университет на Сингапур, температурата на тялото може да бъде контролирана от мозъка. Илюстрация: moskito7

Учени от колежа по психология в Националния университет на Сингапур показаха, че е възможно температурата на тялото да бъде контролирана от мозъка. 

Изследователите проучили хора, практикуващи медитация, наречена джи-тамо (g-tummo). Резултатите показали, че упражняването на тази техника може да доведе до увеличаване на телесната температура. По-ранни изследвания документирали повишение само в периферията на тялото, по пръстите на ръцете и краката.

Джи-тамо е много рядко срещана техника и е разпространена само в манастири в отдалечените части на източен Тибет. Прилагащите я там я смятат за една от най-свещените духовни практики. Според тях медитацията контролира „вътрешната енергия“.

Учените събрали данни по време на специална церемония, в която медитиращи тибетски монахини успели до повишат телесната си температура и да изсушат мокрите покривала, с които били загърнати, във вледеняващите условия на Хималаите – температура -25 градуса Целзий. Изследователите използвали електроенцефалография (ЕЕГ) и измерили температурата на участничките, като най-високата регистрирана била 38,3 градуса Целзий. 

Второ проучване било направено с хора, които не били местни и приложили дихателната техника на джи-тамо. При тях също било регистрирано повишение, но в по-умерени граници. 

Според учените специфични аспекти от техниката могат да бъдат прилагани от хора за адаптация в студени условия, повишаване на съпротивителните сили на организма и решаване на проблеми с функционалността, свързани с понижена телесна температура. (Източник: National University of Singapore)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!