Учени клонираха мишка само от една капка кръв

Женската мишка-клонинг получена с процедура, разчитаща само на една капка кръв от донора. Изображение: Supplemental Figure S1 from Kamimura et al., Biol Reprod 2013

Женската мишка-клонинг получена с процедура, разчитаща само на една капка кръв от донора. Изображение: Supplemental Figure S1 from Kamimura et al., Biol Reprod 2013

Изследователи от японския научен център „Рикен“ за пръв път в света са клонирали мишка, като са използвали една-единствена капка кръв. Женската мишка имала нормална продължителност на живота и запазила репродуктивните си способности.

Досега процедурата по клониране е разчитала на бели кръвни клетки от лимфните възли, костния мозък и черния дроб. Изследователите решили да проверят дали могат да се използват и клетки на кръвоносната система. Целта била да се намери добър източник на донорни клетки за клониране на ценни за науката мишки.

Учените изолирали бели кръвни клетки от кръвта, взета от опашката на донора и използвали ядрата им по същата технология, която позволи да бъде клонирана овцата Доли. Процесът е известен като трансфер на ядра на соматични клетки и разчита на прехвърлянето на ядро от клетка, взета от тялото – от кръвта или кожата – в неоплодена яйцеклетка, чието ядро е премахнато.

„Техниката ще може да се прилага за създаване на генетични копия на безценни линии мишки, които не могат да бъдат запазени с други спомагателни репродуктивни техники, като конвенционално ин витро оплождане или интрацитоплазмено инжектиране на сперма“, отбелязват изследователите.

Японските учени имат многогодишен опит в клонирането на мишки. Екип в свързан с центъра „Рикен“ институт наскоро разкри, че са създали почти 600 мишки от един донор, като процедурата е отнела 25 цикъла на клониране. Целта на изследването е да се направи възможно масовото клониране на животни за земеделието или за запазването на застрашени видови. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!