Учени разрешиха мистерията на странен звук от дълбините на океана

Илюстрация: Luis Lima89989/Nauteka.bg (CC BY-SA 3.0)

Илюстрация: Luis Lima89989/Nauteka.bg (CC BY-SA 3.0)

Мистерията на странен звук в океана най-накрая е получила своето разрешение, обявиха учени.

Звукът, често наричан „био-патица“, се появява през зимата и пролетта в Южния океан, но източникът му остава неизяснен в течение на десетилетия. Той наподобява на особено квакане и за пръв път е доловен от апаратурата на подводници преди 50 години. 

Оттогава странният повтарящ се звук с ниска честота е записван във водите около Антарктика и западна Австралия. С годините има множество предположения за неговата природа, като диапазона от възможни източници е доста широк – от кораби до морски обитатели.

Сега изследователи от научен център към щатската Национална администрация по океаните и атмосферата смятат, че имат „сигурни доказателства“ за това, че звукът всъщност се издава от представители на вида Южен малък ивичест кит.

„През годините имаше редица предположения… но никой не можа наистина да покаже, че този вид издава звука досега“, казва д-р Денис Риш от екипа.

През 2013 г. изследователите поставили уреди на два ивичести кита, за да запишат техните звуците. Така те открили и отговора на дългогодишната загадка.

„Или животното носещо маркера, или друго животно наблизо, от същия вид, издаваха звука“, казва д-р Риш.

Учените все още не знаят точно при какви обстоятелства южният малък ивичест кит издава звуците, въпреки че в записите това се случвало в близост до повърхността и преди китовете да се спуснат надълбоко, за да ловуват. Изследователите смятат, че откритието ще им помогне да следят миграцията на животните по-лесно. (Източник: Би Би Си)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: