Учени смятат, че са открили фрагменти от Тунгуския метеорит

Тунгуската експлозия от 1908г. изравнява със земята гора простираща се на площ от 2000 кв. км

Тунгуската експлозия от 1908г. изравнява със земята гора простираща се на площ от 2000 кв. км

Група учени, анализирали минералния състав на миниатюрни камъни, намерени в района на река Подкаменная Тунгуска, са стигнали до извода, че фрагментите са част от прочутия Тунгуски метеорит.

През 1908г. мощна експлозия в района на р. Подкаменная Тунгуска изравнява със земята гора простираща се на площ от 2000 кв. км. Очевидци описват ярък обект, който пада от небето и се взривява преди да се удари в земята. Смята се, че силата на взрива е била равносилна на 3 до 5 мегатона тротил (за сравнение експлозията в Челябинск е била еквивалентна на 460 килотона тротил).

Множество експедиции безуспешно се опитват да намерят фрагменти от въпросния обект. Зараждат се множество теории – между които и немалко екзотични –  за това какво е предизвикало взрива, но научната общност като цяло смята, че причината е комета или астероид.

Сега учени, ръководени от Виктор Квасниця от Националната академия на науките на Украйна, са анализирали малки (около милиметър в диаметър) въглеродни зрънца, открити още през 1978 година. Те били намерени от Николай Ковалюх в торфено блато в близост до епицентъра на взрива.

Резултатите от направения година след откритието анализ показали наличие на лонсдейлит – форма на въглерода образуваща се при изключително високо налягане и висока температура. Пробите обаче съдържали по-малко от плътния метал иридий, който обикновено се открива в метеоритите. Именно затова авторите на публикацията от 80-те години на миналия век стигнали до извода, че образците представляват земен скален материал, повлиян от експлозията.

Квасниця и колегите му решили отново да анализират същия материал, използвайки редица съвременни техники. Изследване с електронна микроскопия показало, че в зрънцата има миниатюрни жили от базирани на желязото минерали: троилит, таенит и шрайберсит. Тази структура и минерали се откриват в  метеорити от определен тип.

„Образците включват почти целия набор от характерни минерали за съдържащи диаманти метеорити“, казва Квасниця. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: