Учени смятат, че са попаднали на бразилската Атлантида

Японската мини-подводница "Шинкай - 6500"

Японската мини-подводница "Шинкай - 6500"

Бразилски геолози съобщиха, че са открили следи, които свидетелстват за наличието на континент, потънал при образуването на Атлантическия океан в резултат от раздалечаването на Африка и Южна Америка преди 100 милиона години.

С помощта на японската мини-подводница „Шинкай – 6500″ учените открили на дълбочина 910 метра масив от гранит на дъното на океана на 1500 километра югоизточно от бразилския град Рио де Жанейро.

За гранита е известно, че обикновено се формира само на сушата. В същия район изследователите открили и големи количества кварцов пясък, който също не се образува в морето.

Според съвместно работещите японски и бразилски учени, откритият гранитен масив вероятно е част от древен континент, който е потънал с времето. Според специалистите той е възникнал, след като Африка и Южна Америка са се разделили преди 100 милиона години. Вероятно все още е бил на водната повърхност преди 50 милиона години, но в течение на нялолко милиона години е потънал.

Находката на бразилските и японските учени отново напомни за преразказаната от Платон легенда за Атлантида, митичния континент, който се намирал в Атлантическия океан и потънал в морската бездна след силно земетресение. В района на гранитния масив обаче не са открити никакви следи от древна цивилизация.

Това са първите по рода си подобни изследвания с мини-подводница с екипаж в Южния Атлантик. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: