Учени установиха защо носът на елена Рудолф е червен

Учените са стъпка по-близо до разгадаването на загатката на Дядо Коледа и неговите помощници

Учените са стъпка по-близо до разгадаването на загатката на Дядо Коледа и неговите помощници

Холандски и норвежки учени установиха защо носът на Рудолф, един от елените на Дядо Коледа, е червен, съобщи Франс прес.

Учените са изследвали носната лигавица на петима души (напълно здрави), на два елена и на още един човек, но болен. Оказало се, че в носа на елените има до 25 процента повече капиляри, отколкото при хората.

Капилярите осигуряват кислород за организма и помагат да се контролира температурата на тялото, поясняват изследователите.

„Носът на Рудолф е червен благодарение на голямото количество червени кръвни телца и усилената микроциркулация. Той е приспособен анатомически и физиологически за това, елените да могат да изпълняват полетите на Дядо Коледа“ – заключават специалистите. Материалите с тяхното изследване са публикувани в коледния брой на сп. British Medical Journal.

Пътуването на Рудолф, теглещ шейната на Дядо Коледа, се наблюдава внимателно и от физиците, припомня агенцията. Установено е например, че за да достави Дядо Коледа подаръци в около 100 милиона дома, където го очакват, елените му трябва да се движат със скорост от около 1000 километра в секунда.

С такава скорост шейната и подаръците в нея биха се изпарила от триенето. Възможно е същата съдба да споходи и джуджетата, които помагат на добрия старец.

Освен това, за да успее да раздаде за една нощ всички подаръци, Дядо Коледа би следвало да изкривява ространствено-времевия континуум. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!