Връзката между кофеина и диабета остава неясна

Изследването, проведено в течение на 22 години, не дава яснота по въпроса дали кофеина има отношение към развиването на диабет

Изследването, проведено в течение на 22 години, не дава яснота по въпроса дали кофеина има отношение към развиването на диабет

Мащабно американско проучване потвърждава, че подсладените безалкохолни напитки са свързани с повишен риск от диабет тип 2. Изследването обаче не изяснява дали кофеинът влияе позитивно или негативно върху опасността от заболяването, съобщи Ройтерс.

Анализ на данните за над 100 000 мъже и жени, наблюдавани в продължение на 22 години, показва, че консумацията на подсладени напитки увеличава риска от диабет с 23 процента. Опасността обаче остава същата, независимо дали напитките съдържат кофеин или са безкофеинови.

Изследването показва още, че пиенето на обикновено и безкофеиново кафе слабо понижава риска от захарна болест. „Установихме, че като цяло кофеинът не оказва съществено влияние. Кафето може да е от полза, но кофеинът изглежда няма нито позитивен, нито негативен ефект върху риска от диабет“, казва д-р Франк Ху, ръководител на изследователския екип от Харвардския университет.

Редица предишни проучвания свързват редовната консумация на подсладени безалкохолни напитки с повишена опасност от захарна болест. Направени през последното десетилетие изследвания посочват също, че кофеинът временно възпрепятства тялото да преработва ефикасно захарта.

Това кара специалистите да смятат, че алкалоидът в комбинация с подсладени напитки допълнително повишава риска от диабет. Други изследвания обаче показват, че кафето и чаят имат защитен ефект срещу захарна болест, което навежда на мисълта, че кофеинът действа по противоположен начин.

„Разбирането ни за поносимостта на тялото към кофеина остава непълно“, казва Джеймс Лейн от университета „Дюк“ – автор на предишни краткосрочни проучвания, според които алкалоидът пречи на тялото да преработва глюкозата. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,