Въображението ни променя това, което виждаме и чуваме

Илюзия на сблъскващи се обекти. Снимка: Karolinska Institutet

Илюзия на сблъскващи се обекти. Снимка: Karolinska Institutet

Ново изследване на института Каролинска в Швеция показва, че въображението ни може да повлияе на реалните ни възприятия повече, отколкото си мислим. Това, което си представяме, че чуваме или виждаме може да промени реалната ни перцепция.

„Често мислим, че нещата, които си представяме и тези, които възприемаме са ясно разграничими“, казва Кристофър Бергер, водещ автор на публикацията.

„Но това, което показва изследването е, че представата ни за звук или форма променя перцепцията за заобикалящия ни свят по същия начин, както би направило и самото чуване на звука или виждане на формата. По конкретно, открихме, че това, което си представяме, че чуваме може да промени това, което виждаме и представата за това, което виждаме може да промени възприемания звук“, обяснява Бергер.

Изследването се състояло от поредица експерименти, в които чрез определени илюзии сензорната информация от дадено сетиво променяла и „изкривявала“ възприятията от друго сетиво. В тестовете участвали 96 доброволци.

В първия експеримент участниците изпитали илюзията за сблъсък между два разминаващи се обекта, когато си представяли звук при тяхната среща. Във втория тест доброволците определяли локацията, от която идва даден звук, като били склонни да посочват за източник място, на което си представяли, че се появява бяло кръгче. Третия експеримент показал, че това, което според участниците казвал даден човек, може да бъде повлияно от представата им за определен звук. 

„Това са първите експерименти, които недвусмислено демонстрират, че сензорните сигнали, генерирани от въображението на човек, са достатъчно силни за да променят реална перцепция от друга сензорна модалност“, казва Херник Ерсон от екипа. (Източник: Karolinska Institutet)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: