Започна евакуацията на пътешественика сър Ранулф Файнс от Антарктида

Ранулф Файнс по време на приготовленията за експедицията. След като получи измръзване пътешественика се отказа от опита си да покори Антарктида през зимата. Снимка: The Coldest Journey

Ранулф Файнс по време на приготовленията за експедицията. След като получи измръзване пътешественика се отказа от опита си да покори Антарктида през зимата. Снимка: The Coldest Journey

Започна евакуацията на британския пътешественик сър Ранулф Файнс, който се отказа от участието си в първия в историята опит за прекосяване на Антарктида през зимата, поради измръзване на четири пръста на лявата си ръка, съобщи Франс прес.

68-годишният Файнс, наричан „най-великия жив изследовател“, получил измръзването след като свалил ръкавица в опит да регулира автомат за ска.

Той бе транспортиран с моторна шейна до станцията Принцеса Елизабет, на 70 км от лагера на експедицията. Евакуирането му бе забавено поради силна снежна виелица.

„След чакане  времето да стане по-хубаво, което изглеждаше като цяла вечност, Ран най-после пое по дългия път към вкъщи в ранните часове на сутринта“, заяви Хю Боуринг от централата на експедицията в Лондон.

Сър Файнс бе транспортиран при температура минус 18 градуса Целзий. Ако времето позволи, той ще пътува със самолет до базата Ново и след това до Кейптаун, където ще бъде лекуван.

Във видео качено на сайта на експедицията Файнс казва, че „въобще не е доволен“, но добавя: „Хубавото е, че мечтата все още продължава“.

Останалите петима членове от екипа му обявиха, че не се отказват от експедицията наречена „Най-студеното пътешествие“, като се предвижда опитът им за прекосяване на Антарктида да започне на 21 март. В начинанието участниците ще прекарат 6 месеца предимно в мрак и ще са подложени на температури, които могат да паднат до -70 по Целзий. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: