Земетресенията формират златни жилки за десети от секундата

Златоносна жилка в мината Той в Япония. Снимка: PHGCOM

Златоносна жилка в мината Той в Япония. Снимка: PHGCOM

Учените отдавна знаят, че златоносните жилки се формират при отлагане на минерали от горещите течности, минаващи през пукнатини в земната кора. Но в изследване, публикувано на 17 Март в сп. Nature Geoscience, се демонстрира как процесът се случва мигновено – за десети от секундата.

„Процесът се случва в страничните зигзагообразни пукнатини, които свързват основните разломи в скалите”, обяснява авторът Дион Уедърли, сеизмолог в Университета на Куинсланд, в Бризбейн, Австралия.

При земетресение, страните на основните разломи се хлъзгат по посока на разлома, триейки се една в друга. Но страничните пукнатини просто се разтварят. Уедърли и съавторът му, геохимикът Ричърд Хенли от Австралийския национален университет в Канбера, се интересували от това какво се случва с течностите в тези странични пукнатини по време на земетресение.

Изчисленията им показали нещо удивително: мигновена загуба на налягане, от високото налягане в дълбините на Земята до такова, подобно на повърхностното, в което живеем. „Става дума за намаляване на налягането с около 1000 пъти.”, обяснява Уедърли.

Когато гореща вода (около 390 градуса), в която са разтворени минерали, се окаже в условия на такова рязко спадане на налягането, тя се изпарява мигновено. Съответно минералите, които са били разтворени в нея, кристализират – процесът се нарича „светкавично изпаряване” или „светкавично отлагане”.

Уедърли и Хенли открили, че дори при малките земетресения се получават изненадващо големи спадания в налягането по страничните пукнатини. Уедърли обяснява, че това може да е една от причините златоносните кварцови депозити да са пресечени от мрежа от миниатюрни златоносни жилки. „В една разломна система може да има стотици или хиляди малки земетресения всяка година. За хиляди години може да се съберат много големи количества злато, малко по малко”

Според авторът е възможно да се издирва злато чрез дистанционни технологии за изследване на скали, в които има висока честота на странични пукнатини.

А според Така’аки Тайра, сеизмолог в Университета в калифорния, Бъркли, изследването може да има дори по-голяма научна стойност. В него се разкрива динамиката на налягането в течностите по пукнатините – как налягането се връща до оригиналното си ниво. Това може би има значение за това колко се премества земната маса след първичния трус „Ако подобни познания се интегрират в оценките за вторичните трусове, е възможно да се подобри системата за прогнозиране на земетресенията”, обяснява Тайра.

Източник: сп. Nature, преведено с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Earthquakes make gold veins in an instant), Richard A. Lovett (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: