Земята има ореол от загадъчната тъмна материя, смятат учени

Изображение: NASA

Изображение: NASA

Анализ на орбитите на GPS спътници показа, че Земята има по-голяма маса, а причина за това може да е ореол от тъмна материя.

Тази загадъчна субстанция съставлява около 80 процента от общата маса на материята във Вселената, но за нея не се знае почти нищо. Това се дължи на факта, че не може да бъде наблюдавана директно, а присъствието й може да бъде регистрирано единствено по гравитационното й въздействие върху „нормалната“ материя.

Учените не са наясно и какво е разпределението на тъмната материя в Слънчевата система. През 2009 г. изследователи от университета Принстън показаха как странни аномалии в скоростта на космически апарати, прелитащи покрай планетата ни, могат да бъдат обяснени с въздействието на тъмна материя, привлечена от Земята.

В настоящото изследване Бен Харис от Тексаския университет в Арлингтън решил да използва движението на спътници на орбита около Земята, за да провери тази теория. Основно предимство в случая е, че орбитите на GPS спътниците са добре известни. Анализирайки данни за девет месеца за космическите апарати от американската система GPS, руската ГЛОНАС и европейската Галилео, той изчислил как всеки от тях „чувства“ земната маса.

Резултатите му показват средно с 0,005 до 0,008 процента по-голяма стойност за масата на Земята спрямо тази установена от Международния астрономически съюз. Според Харис това може да се обясни с диск от тъмна материя около екватора, с дебелина 191 км и диаметър 70 000 км.

В проучването обаче не са взети предвид смущенията в орбитите на спътниците, съгласно Айнщайновата Теория на относителността, както и гравитационното влияние на Слънцето и Луната. Освен това предварителните данни от сондата на НАСА „Джуно“ показват, че скоростта й при прелитането й покрай Земята не се е различава от предвижданията. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!