Звукова стимулация по време на сън подсилва паметта

Според учените с проучването се демонстрира лесен и неинвазивен начин да се подобри съня и запаметяването. Изображение: Neuron, Ngo et al.

Според учените с проучването се демонстрира лесен и неинвазивен начин да се подобри съня и запаметяването. Изображение: Neuron, Ngo et al.

Ново изследване показа, че възпроизвеждането на звук, синхронизиран с осцилациите (повтарящи се вариации) в мозъчната активност по време на т.нар. бавен (делта) сън, подсилва паметта.  Според учените с проучването се демонстрира лесен и неинвазивен начин да се подобри съня и запаметяването.

„Красотата е в простотата на приложението на звукова стимулация с малък интензитет – подход, който е практичен и етичен в сравнение например с електрическата стимулация – и следователно предоставя прост инструмент за клинични условия, за подсилване на ритъма на съня“, казва съавторът на публикацията д-р Ян Борн от Университета на Тюбинген. 

Д-р Борн и неговите колеги провели тестове върху 11 души, които в различни нощи били подлагани на аудио-въздействие. Когато стимулиращите звуци били в ритъм с бавните осцилации на мозъчната им дейност, доброволците по-добре си спомняли асоциациите между думи, които били научили вечерта преди това. Въздействието, което не се припокривало с вълните на делта съня, не дало този резултат.

„Най-важното е, че звуковата стимулация е ефективна само, когато звуците се възпроизвеждат в синхрон с текущия бавен ритъм на осцилацията по време на дълбокия сън“, обяснява д-р Борн. 

Според учените подхода може да намери приложение и в по-общ план за подобряване на нощната отмора. 

„Освен това може да се използва за да се подсилят и други ритми на мозъка с очевидна функционална значимост – като ритмите по време на будното състояние, свързани с регулирането на вниманието“, казва Борн. (Източник: Cell Press, снимка на извадка: RelaxingMusic)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,