Искам да знам: Какво са мравките-животновъди?

Мравка, която се грижи за листните си въшки. Снимка Fir0002

Мравка, която се грижи за листните си въшки. Снимка Fir0002

Някои мравки събират дреболии от земята, докато други вече са се научили на фермерство.  При това не само един вид – има мравки, които отглеждат гъби и мравки-животновъди.  Напълно е възможно в някоя близка до вас градина да видите точно животновъдите.  Те старателно отглеждат листни въшки!

През зимата някои видове мравки събират и пазят яйцата на въшките. На пролет ги занасят до растенията, където ги пазят и „доят”.  Листните въшки се хранят със сока на клетъчната тъкан на растенията и секретират сладка течност, пълна с неконсумирани захари.  Мравките се хранят с тази сладка течност  – „доенето” става чрез потупване на листната въшка с антенка.

За да не отлетят листните въшки, някои видове мравки отхапват крилцата им.  Демонстрирано е, че мравките са способни и да синтезират химични съединения, с които напълно да прекъснат развитието на крилата на листните въшки.  Пак чрез химически съединения мравките могат да забавят скоростта на движение на листните въшки.  Така животинките не могат да избягат от своята ферма.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: