Искам да знам: Какво са оризорибките и за какво ги използват в китайските ферми?

оризорибки

Терасирано оризище

Миналата година учени от Университет Жеджянг в Хангжу, Китай установиха защо отглеждането на риба в оризищата води до същото количество реколта от ориз, при употреба на 68% по-малко пестициди и 24% по-малко изкуствени торове. 

Чрез експерименти, проведени на терен, учените откриха любопитен феномен – плувайки в оризищата, рибите често се блъскат в стъблата на ориза и изтръскват във водата около четвърт от насекомите-вредители Nilaparvata lugens. От друга страна азотът от неизядения фураж за рибките се поема от ориза и така необходимостта от наторяване с изкуствени азотни торове намалява.*

В Южен Китай, фермерите отглеждат риба в оризищата си от 1200 години.  Между 50-те и 70-те години на 20 век тази практика запада, заради въвеждането на планирана икономика и засилената употреба на изкуствени торове и пестициди.  Но в последните двадесет години фермерите имат повече свобода да решават какво да правят със земята си и рибките се завръщат на огромни площи в Китай.

По информация на Центъра за изследване на сладководните рибни ферми в Укси, Китай, площта на оризищата-рибарници е нараснала с 71,6% от 1994 г. до 1999 г.  През 2001 г. тази площ възлиза на 1 528 027 хектара (повече от 10% от площта на България), а производството на ориз е нараснало с 225 кг на хектар.  В началото в оризищата са се отглеждали само няколко вида шаран, но вече има комбинирани системи с ракообразни, земноводни, мекотели и дори влечуги.

*Това интересно изследване е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!