Антибиотичната резистентност е „катастрофална заплаха“

Взаимодействие на резистентна на метицилин Staphylococcus aureus (в зелено) с човешко бяло кръвно телце. Тази разновидност на бактерията -MRSA252 - е основен причинител на инфекции в болнични заведения в САЩ и Великобритания.

Взаимодействие на резистентна на метицилин Staphylococcus aureus (в зелено) с човешко бяло кръвно телце. Тази разновидност на бактерията -MRSA252 - е основен причинител на инфекции в болнични заведения в САЩ и Великобритания.

Антибиотичната резистентност представлява катастрофална заплаха за медицината и за пациентите, които дори след лека хирургична интервенция са изложени на риск от смърт поради невъзможност за лечение на инфекциите, предаде Ройтерс, позовавайки се на главния здравен експерт на Англия Сали Дейвис.

Дейвис каза, че трябва да се предприемат адекватни глобални мерки за справяне с проблема. Тя изтъкна необходимостта от справяне с „липсата от открития“ чрез разработката на нови медикаменти срещу възникващи и мутиращи инфекциозни агенти.

През последните десетилетия са създадени и разпространени в пазарната мрежа малко нови антибиотици. Медицината е в остро съревнование с времето в търсене на нови методи за борба с устойчиви на сегашните лекарства свръхбактерии.  До такава степен, че хората вече започват да издирват идеи и антибиотични субстанции в най-дълбоките и студени кътчета на океаните.

„Антимикробната резистентност представлява катастрофална заплаха. Ако не вземем мерки сега, всеки от нас може да постъпи в болница след 20 години за лека хирургична интервенция и да умре от обикновена инфекция, която не може да бъде излекувана с антибиотици. Заради риска от инфекция рутинни операции като смяна на тазобедрена става или трансплантация на орган могат да станат смъртоносни“, каза Сали Дейвис, представяйки пред репортери доклада си за инфекциозните заболявания.

Една от най-добре познатите свръхбактерии – резистентният към метицилин Staphylococcus aureus – отнема живота на около 19 000 души всяка година в САЩ и приблизително толкова в Европа – повече от жертвите на ХИВ и СПИН. Разпространяват се и други резистентни болестотворни агенти.

През последните години се проявиха случаи на напълно устойчива на антибиотично лечение туберкулоза. Съществуват и нови „свръх-свръхбактерии“ с мутация, известна като NDM 1, със случаи в целия свят. Миналата година Световната здравна организация (СЗО) съобщи и за разпространението в глобален план на нелечими щамове на гонорея.

Сали Дейвис отправи призив към правителствата и организациите по цял свят да приемат заплахата сериозно, да вземат спешни мерки и да работят за насърчаването на повече иновации и инвестиции в разработката на антибиотици. „През последните две десетилетия има липса на открития при антибиотиците, което означава, че болестите еволюират по-бързо, отколкото медикаментите за лечението им“, каза Дейвис. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!