Биолози „научиха“ клетки да разпознават рака на кожата и да го унищожават

3D реконструкция на дендритна клетка. Снимка: Carl Zeiss Microscopy (CC BY-NC-ND 2.0)

3D реконструкция на дендритна клетка. Снимка: Carl Zeiss Microscopy (CC BY-NC-ND 2.0)

Модифицирани клетки на имунната система на човека могат да откриват и унищожават меланома – най-агресивния вид рак на кожата, установиха американски учени.

Изследователи от университета „Дюк“ и от изследователската лаборатория „Мерк“ под ръководството на Скот Пруит създали специален тип дендритни клетки, за да помогнат на имунната система да открива раковите клетки. Дендритните клетки са „свързващо звено“ между вродения и придобития имунитет.

Във всички клетки на живия организъм има частици (протеазоми), действащи като „фабрика за отпадъци“, която да отстранява отработените или увредени протеини. В здравите тъкани е налице основен тип протеазоми cPs, а в „болните“ – друг тип, наречен iPs. В увредените клетки iPs създава протеинови фрагменти, които след това се изкарват на повърхността на клетката. Това помага за разпознаването й от дендритните клетки и последващото й унищожаване от имунната система.

В клетките на повечето типове рак, включително на меланома, действа само протеазома тип cPs, което прави невъзможно получаването на протеинови фрагменти, разпознаваеми от имунната система.

Учените модифицирали дендритни клетки по такъв начин, че да разпознават раковите клетки по протеинови фрагменти на специфични за рака антигени, създадени от cPs. Получените клетки били инжектирани на пациенти с меланома в ремисия. Четири от пациентите получили ваксина с обикновени дендритни клетки, а други пет – с модифицираните такива.

При всеки от ваксинираните се получил имунен отговор, който достигал своя максимум след 3-4 инжектирания на дендритни клетки. У пациентите, които получили специално променените клетки, бил установен по-продължителен имунен отговор.

Според учените методът им е многообещаващ в борбата с рака на кожата. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: