Денга – най-бързо разпространяващата се тропическа болест в света

Вириони на вируса на Денга

Вириони на вируса на Денга

Треската денга е най-бързо разпространяващата се тропическа болест в света и представлява „пандемична заплаха“, тъй като от нея са болни 50 милиона души на всички континенти, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Предавана чрез ухапване на женски комари, болестта се разпространява масово в резултат на увеличеното движение на хора и стоки. През 50-те години на миналия век вирусното заболяване засяга само „шепа“ региони в света.

Днес треската денга е налична в над 125 страни – повече от маларията, исторически най-известната болест, пренасяна от комари. Ефективността на най-модерната ваксина срещу денга е едва 30 процента – това показват изпитания, направени миналата година.

„През 2012 г. треската денга е класифицирана като най-бързо разпространяващото се векторно-предавано вирусно заболяване с епидемичен потенциал в света. Отчетено е 30-кратно увеличение на случаите на заболяването през последните 50 години“, се казва в изявление на СЗО.

През 2012 г. в Европа бяха регистрираните първите случаи на денга от 20-те години на миналия век със заболяването на 2000 души на португалския остров Мадейра.

В световен мащаб 2 милиона заразявания с денга се докладват годишно от 100 страни, основно в Азия, Африка и Латинска Америка, причинявайки 5000-6000 смъртни случая. Реалният брой обаче е много по-висок и засяга всички континенти.

Според СЗО новите случая на зараза са около 50 милиона годишно. Някои независими проучвания посочват дори цифрата 100 милиона.

„Денгата е най-застрашаващото и най-бързо разпространяващо се чрез комари заболяване. Има потенциал да прерасне в пандемия макар и за момента това да е само заплаха. Със сигурност заплахата сега е по-сериозна от всякога“, казват експерти от СЗО.

За сравнение – маларията причинява повече смъртни случаи, но броят им намалява, а засегнатите страни в света са по-малко от 100. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: