ЕС одобри ваксина срещу менингит

Менингитния пояс - зони с чести епидемии от менингококов менингит.

Менингитния пояс - зони с чести епидемии от менингококов менингит.

Швейцарската фармацевтична компания „Новартис“ оповести, че разработената от нея ваксина Bexsero срещу менингокок В, който е в основата на редица заболявания от менингит, е одобрена от ЕС, предаде Франс прес.

Европейската комисия разреши ползването на ваксината от деца над двегодишна възраст, се казва в комюнике на „Новартис“. В резултат на полученото разрешение за пускането й в продажба страните членки на ЕС ще могат да преценят дали да включат Bexsero в национални програми за ваксиниране. (Източник: БТА, снмика: Novartis AG)

Менингококовия менингит е бактериална форма на менингита, предизвикваща сериозна инфекция на обвивката на мозъка и гръбначния мозък.  В менингококовия пояс в суб-сахарска Африка, от Сенегал на запад до Етиопия на изток, има най-висока заболяемост.  Около 80-85% от всички менингококови заболявания в менингококовия пояс  се дължат на менингокок група А.  Има ваксини срещу менингокок А, С, Y и W135. 

Досега създаването на универсална ваксина срещу менингокок В бе затруднено, поради мимикрията на бактерията – външната й обвивка наподобява тази на клетки от човешките нервни тъкани и е трудно да се създаде ваксина, която да предизвика имунитет срещу бактерията без риск за самите тъкани (Източник: СЗО).  Затова създаването на работеща специфична ваксина е отнело много години работа и резултата се счита за важна стъпка в борбата срещу менингита. 

В България (според Наредба № 15 от 12 май 2005 г. за имунизациите в Република България) е задължителна имунизацията на бебета с ваксина срещу Хемофилус инфлуенце – бактерия, причиняваща менингит при деца под 5 годишна възраст.  Към момента имунизацията срещу менингококови инфекции с полизахаридна ваксина срещу серогрупите А и С е препоръчителна за определени рискови групи (напр. лица, заминаващи за страни, намиращи се в „менингитния пояс“ на Африка, лица с имунодефицитни състояния и др.)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!