ЕС препоръча ваксинация срещу човешкия папиломен вирус

Всички момичета в Европа трябва да се ваксинират срещу човешкия папиломен вирус (HPV), който предизвиква рак на шийката на матката, препоръчаха здравни експерти от ЕС, цитирани от агенция Ройтерс.

Сегашните нива на имунизация срещу този вирус са твърде ниски, предупреждават експертите от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. От 29-те страни-членки на евросъюза, 19 са въвели ваксината, но програмите са с ниска ефективност и понякога обхващат едва 17 на сто от таргет групата.

Ракът на шийката на матката е второто по честота раково заболяване сред жените в световен мащаб. Всяка година се регистрират 50 хиляди нови случая, а жертвите му със смъртен изход достигат 250 хиляди годишно, според данни на Световната здравна организация.

Всички случаи са свързани с генитална инфекция с папилома-вируса, най-често срещаната вирусна инфекция на репродуктивния тракт. Британската фармацевтична компания „Глаксо Смит Клайн“ и американският й конкурент „Мерк енд ко“ са единствените лицензирани в Европа производители на ваксини срещу вируса.

Според здравните експерти на ЕС през 2010 г. единствено Португалия и Великобритания са постигнали нива на ваксинация над 80 процента на момичетата на възраст между 10 и 14 години. Специалистите призоваха страните-членки да ускорят програмите си за ваксинация, тъй като те се оказват изключително ефективни и не много скъпи. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,