Имплант възвръща слуха на глухи пациенти

Разработеният от учените имплант. Снимки: Chalmers

Разработеният от учените имплант. Снимки: Chalmers

Глухи пациенти ще могат да имат нормален слух с помощта на нов имплант, който замества средното ухо, оповестиха шведски изследователи, цитирани от сайта uswebdaily.com.

Бо Хакансон от технологичния университет Чалмърс в Гьотеборг заяви, че имплантът, разработен съвместно с университетската болница Салгренска в същия град, може да бъде вкаран подкожно зад ухото и да се захване за черепната кост.

Новата технология ползва черепната кост, за да предаде звукови вибрации до вътрешното ухо чрез т.нар. костна проводимост. Човек чува 50 процента от собствения си глас посредством костна проводимост, така че възприема този звук като естествен, поясни Хакансон.

Имплантът, създаден от Хакансон и неговия екип, е различен от ползваните днес уреди, които се осланят на костната проводимост. Не е нужно имплантът да бъде захванат за черепната кост с помощта на титанов винт, който минава през кожата. Затова пациентът не трябва да се безпокои, че ще изгуби винта, и няма риск от кожни инфекции около мястото на фиксирането му.

Технологията е проектирана за пациенти, засегнати от хронично възпаление на външното или средното ухо, от костни заболявания. Тя може да се ползва също от хора с вродени малформации на външното ухо, слуховия канал или средното ухо. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!