Изграждат нос от стволови клетки за трансплантация

Професор Алекс Сейфалиан - сега начело на екипа развиващ революционната технология за трансплантация - получава награда за иновации през 2007г. Снимки: UCL

Професор Алекс Сейфалиан - сега начело на екипа развиващ революционната технология за трансплантация - получава награда за иновации през 2007г. Снимки: UCL

Носът на британец на средна възраст бил оперативно отстранен в следствие на развитието на кожен рак. Благодарение на новите технологии, обаче, мъжът, чието име не се съобщава, „отглежда“ нов нос на тялото си, който в последствие ще му бъде трансплантиран.

От три месеца насам благодарение на собствените стволови клетки на пациента, новият нос се изгражда под кожата в предната част на ръката му.

В края на процедурата, след най-малко още три месеца, пациентът ще бъде подложен на операцията по трансплантацията – най-деликатната фаза. Експертите се надяват той да възвърне и обонянието си.

Шестмесечната процедурата се извършва от екип лекари и учени, специалисти по нанотехнологиите и по възстановителната медицина. Екипът е от Университетския колеж в Лондон.

Първоначално специалистите анализирали снимки на пациента и определили размерите на оригиналния му нос с помощта на компютърна томография. После с помощта на стъклена отливка възпроизвели точната форма на носа.

Не е било изпуснато и лекото изкривяване в ляво на носната преграда. На този етап специалистите казали на пациента, че могат да му изградят нос без никакви изкривявания, но той настоял оригиналното изкривяване да се запази.

После стъклената отливка била покрита със синтетичен материал, чиято структура наподобява тази на медена пита. По този начин бил създаден скелет, към който да се прикачат стволовите клетки.

Клетките били извлечени от костния мозък на пациента и после били размножени в лабораторни условия. За да се стимулират реакциите на стволовите клетки и за да се подпомогне преобразуването им в хрущял, цялата структура била вкарана в малък биореактор.

Междувременно кожата на предната част на ръката на пациента била поетапно разтегната чрез малък балон, имплантиран под повърхността й. Той бил раздуван, докато стане достатъчно голям, с размерите на новия нос и кожата се отпусне достатъчно, за да не притиска „отглеждания“ орган.

След това новият нос бил поставен на мястото на балона, под кожата на ръката. Това е необходим етап, защото хрущялите могат да бъдат изградени от нулата, но не и кожата. Сега носът вече е покрит с мрежичка от нерви и тънки кръвоносни съдове, както и с кожа от ръката.

Начело на екипа, развиващ експерименталната технология, е професор Алекс Сейфалиан. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!