Изкуствена протезна ръка успешно предава чувството за допир

Според учените сетивните възприятията са изключително важни за създаването на протези, които могат да се използват сръчно. Снимка: Jason Boyle

Според учените сетивните възприятията са изключително важни за създаването на протези, които могат да се използват сръчно. Снимка: Jason Boyle

В нова публикация невробиолози от Университета на Чикаго описаха експеримент, в който тактилни стимули от протезна ръка са били успешно предадени на мозъка на маймуни.

Доцент Слиман Бенсмая и неговите колеги разработват ръка-робот, снабдена със сензори, изпращащи електрически сигнали до електроди в мозъка. Целта на изобретението е да се пресъздаде усещането за допир, присъщо на истинска ръка.

Доц. Бенсмая подчертава важността на сетивното възприятие за създаването на максимално близка до реалната опитност с протеза. „Ако наистина искате да направите ръка, която може да бъде използвана сръчно без огромната концентрация, необходима без сетивна обратна връзка, трябва да възстановите соматосензорната обратна връзка“, казва Бенсмая.

Учените провели серия опити с маймуни, обучени да реагират при стимулиране на ръката. В първата част от експеримента животните били внимателно натискани по ръката с различни степени на прилаганата сила.

Във втората, на някои маймуни били поставени електроди в мозъка в зоната отговаряща за чувството за допир. Чрез електрически импулси тя била стимулирана, а ръката на съответната маймуна била скрита, така че да не може да види дали наистина я докосват или не.

Използвайки събраните данни учените създали формула описваща електрическите импулси, които се свързват с всеки физическия натиск. След това те повторили експеримента си, но този път с протезната ръка, която била свързана с имплантите в мозъка.

При физическо стимулиране на ръката се подавали електрически импулси към имплантите. Оказало се, че маймуните реагират идентично при натиск на протезата и на истинската си ръка.

„Това е първият случай, доколкото ми е известно, в който животно получава тактилни стимули посредством изкуствен сензор. Това е инженерен пробив“, казва Бенсмая. (Източник: University of Chicago Medical Center)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!