Изследване: Диета богата на Омега-3 киселини намалява риска от рак на гърдата

Ястие от скумрия. Скумрията е една от рибите с най-високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Диета богата на тези вещества намалява риска от рак на гърдата, твърдят учените. Снимка: StuartWebster

Ястие от скумрия. Скумрията е една от рибите с най-високо съдържание на Омега-3 мастни киселини. Диета богата на тези вещества намалява риска от рак на гърдата, твърдят учените. Снимка: StuartWebster

Диета богата на Омега-3 мастни киселини може да намали растежа на туморни образувания при рак на гърдата с 30%, сочи изследване на учени от университета на Гуелф.

Заболяването е най-разпространената форма на рак сред жените в световен мащаб и е втората водеща причина за смърт в резултат от рак при тях. 

Според изследователите, прочуването е първото, което дава неоспорими доказателства, че Омега-3 намаляват риска от развиване на състоянието.

„Показахме, че приема в течение на целия живот на Омега-3 мастни киселини играе важна роля за предотвратяването на заболявания – в този случай, предотвратяване на рак на гърдата. Важното е, че доказахме, че Омега-3 са причината, а не друго“, казва проф. Дейвид Ма, един от авторите на публикацията.

От много време съществува мнението, че диетата играе важна роля за предотвратяването на рак. Но научните сведения подкрепящи това становище са били малко или несъстоятелни, смята проф. Ма.

За своето изследване учените използвали специално създадени за целта мишки, които развивали рак, а организма им произвеждал Омега-3 мастни киселини. Тези мишки били сравнени с контролна група, в която животните също имали заболяването, но не произвеждали мастните киселини в тялото си.

Мишките от първата група развили 1/3 по-малко туморните образувания от тези във втората, а самите тумори били 30% по-малки. 

„Разликата може единствено да се отдаде на присъствието на Омега-3 мастните киселини в трансгеномните мишки“, казва проф. Ма. „Фактът, че хранителните съставки могат да окажат значителен ефект върху туморния растеж и развитие е забележителен и има сериозни последици за предотвратяването на рака на гърдата“, обяснява професора. (Източник: University of Guelph)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!