Изследване в Норвегия – противогрипните ваксини са безопасни за бременните жени

Ново изследване донесе успокояващи новини за бременните – противогрипните ваксини са безвредни за тях, съобщи Асошиейтед прес. Изследването не открило данни, че ваксинирането увеличава риска от загуба на фетуса.

Противогрипните ваксини отдавна са смятани за сигурни за бременните жени и фетусите им. В случая обаче става дума за първото толкова широкомащабно изследване за сигурността на противогрипните ваксини при бременност, увериха експерти.

Това е информацията, от която се нуждаем, когато обсъждаме дали противогрипните ваксини са важни за всички и по-специално за бременните, заяви д-р Гита Суоми от Медицинския център в университета Дюк в САЩ.

Новото изследване, извършено от Норвежкия институт за обществено здравеопазване, обхванало бременни жени в Норвегия през 2009-2010 г., по време на световна епидемия от нов щам на свински грип. До 2009 г. в Норвегия не било рутинна практика да се препоръчва на бременните да се ваксинират срещу грип.

По време на пандемията обаче ваксинирането срещу новия щам било препоръчано на жените, които са във втория или третия месец от бременността си.

Изследването обхванало 113 000 бременности. 492 от тях завършили със смърт на фетуса. Учените констатирали, че рискът от смърт на фетуса е близо два пъти по-голям за жените, които не са ваксинирани, отколкото за ваксинираните бременни. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: