Изследвания доказват, че акупунктурата работи

Акупунктурата става все по-популярна. Снимка: marniejoyce

Акупунктурата става все по-популярна. Снимка: marniejoyce

Дали е заради плацебо ефекта или не, но акупунктурата наистина е ефикасна срещу хронично главоболие, болки в кръста и артрит, доказаха над двадесет нови международни проучвания, съобщиха Асошиейтед прес и в. „Дейли мейл“.

Досега някои специалисти се обзалагаха, че силата на това древно лечение е само психологическа и се основава на самовнушението. Но дори това да е механизмът на въздействието на акупунктурата и причината за нейната ефективност, няма смисъл тя да бъде отричана.

Новото проучване направило подробен анализ на 29 международни изследвания, обхванали 18 000 пълнолетни граждани. Експертите установили, че този вид лечение в много случаи е по-ефективен от конвенционалното третиране на болката с известните на медицината медикаменти.

„Резултатите от проучването за пръв път дават ясни указания за това, че акупунктурата е една много добра алтернативна опция в това направление“, твърдят авторите на изследването от университета в Ню Йорк и други висши учебни заведения от Англия и Германия. Анализът бе публикуван онлайн в понеделник в eлектронното издание на Archives of Internal Medicine.

Акупунктурата става все по-разпространен метод на лечение. До нея прибягват и военните лекари, за да помогнат на ранените в акция военнослужещи да се справят с болките. В Калифорния неотдавна бе взето официално решение, с което се препоръчва сметките за лечение чрез акупунктура да бъдат покривани от националното здравно осигуряване. Някои частни застрахователи също вече се съгласяват да поемат разходите на пациенти, минали през този вид терапия.

В традиционната китайска медицина това лечение се изразява във вкарването на дълги и много тънки игли под повърхността на кожата в строго определени точки на човешкото тяло, при което се контролират болката и стресът. Нужни са няколко сеанса седмично, които в САЩ струват между 60 и 100 долара.

Учените не са изяснили точно какъв е биологичният механизъм, който побеждава болката с този метод. Но от новото проучване изглежда, че е налице нещо повече от обикновен плацебо ефект. Изследваните пациенти трябвало да оценят изпитваната от тях болка в скалата от 0 до 100. Средно оцененото от тях страдание възлизало на 60 пункта. След лечение с акупунктура в преобладаващото мнозинство от случаите болката спадала на нива до 30 пункта, докато при тези, третирани с медикаменти, тя намалявала само до 43 пункта. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!