Кокаинът предизвиква изменения в мозъка за часове

Приемането на кокаин може да промени структурата на мозъка в рамките на часове, което вероятно е и първата стъпка към пристрастяването към него, сочат резултатите от ново изследване.

Изображение: UCSF

Приемането на кокаин може да промени структурата на мозъка в рамките на часове, което вероятно е и първата стъпка към пристрастяването към него, сочат резултатите от ново изследване.

Експерименти с мишки показаха, че нови мозъчни структури, свързани с ученето и запаметяването, се развиват бързо след приемането на наркотика. Животните с най-големи структурни изменения в мозъците си показали по-голямо предпочитание към кокаина.

Учени от Калифорнийските университети в Бъркли и Сан Франциско фокусирали вниманието си върху дендритни разклонения на мозъчни клетки, които са свързани със запаметяването.

В мозъка има базово ниво на създаване на нови разклонения в резултат от или в очакване на ежедневния процес на запаметяване, казва д-р Линда Вилбрехт, водещ учен в изследването. Кокаинът може да бъде супер-стимулант на този процес, подсилващ паметта за опитността с наркотика, смята още докторката. 

Клетките, проучени от изследователите, регулират фронталния кортекс – „кормилото на мозъка“, както го нарича Вилбрехт. „Тези неврони, които са директно повлияни от употребата на кокаин, потенциално влияят на взимането на решения“, обяснява още тя.

В първата серия експерименти изследователите инжектирали една група мишки с кокаин, а друга с безвреден разтвор (т.нар. контролна група). На следващия ден с помощта на лазерна сканираща микроскопия учените извършили наблюдения над мозъчните клетки на животните. Резултатите показали, че само след една доза мишките третирани с наркотика развили повече дендритни разклонения от другите.

В следващ експеримент учените изследвали клетките на мишките преди и два часа след инжектирането им с кокаин и безвреден разтвор. Оказало се, че за този кратък период след третиране с наркотика се образуват нови разклонения. Проверка на следващата сутрин показала, че те са 4 пъти повече от разклоненията при мишките, инжектирани с контролния разтвор.

В трети експеримент в течение на седмица учените инжектирали мишките с кокаин в една камера и с разтвор в друга, която била много различна от първата. След този период дали възможност на животните да изберат в коя камера да отидат. Мишките, при които се образувал най-голям брой здрави разклонения, показали предпочитание към тази, в която получили наркотика. (Източник: БТА, University of California, San Francisco)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: