Манипулирането само на един ген удължи живота на мишки с 20%

Протеинът mTOR, чието производство зависи от гена със същото име. Изображение: Emw (CC BY-SA 3.0)

Протеинът mTOR, чието производство зависи от гена със същото име. Изображение: Emw (CC BY-SA 3.0)

Учени показаха, че потискането само на един ген, води до увеличаването на живота при мишки с 20%. При хората това би било еквивалентно на удължаване на средната продължителност на живота с 16 години – от 79 на 95 г.

Изследователите от Националния институт по здравеопазване на САЩ манипулирали гена mTOR, който е свързан с метаболизма и енергийния баланс на организма. Въпросният ген вероятно има отношение и към по-голямата продължителност на живота, която се свързва с ограничаване на приема на калории.

Детайлно изследване на мишките с манипулиран геном показало, че процедурата не влияе на всички органи и тъкани по един и същи начин. Така например животните запазили добрата си памет и усета си за баланс, но костите им стареели по-бързо от нормалното.

„Наистина е важно да се отбележи значителното удължаване на продължителността на живота, но изследването затвърждава и една друга важна страна на стареенето – то не е еднакво. По-скоро – като циркадните ритми – животното може да има няколко специфични за органите часовници на стареенето, които в общи линии работят заедно, за да направляват остаряването на целия организъм“, казва Торен Финкел, водещ учен в изследването.

Изследователите манипулирали гена mTOR при мишки, така че да произвежда само 25% от зависещия от него протеин, което е и минимума нужен за оцеляване. Медианата (позиционната средна величина) на продължителността на живота при получените с процедурата животни била 28 месеца за мъжките и 31,5 за женските. При обикновените мишки тя била съответно 22,9 месеца за мъжките и 26,5 за женските. 

Модифицираните мишки също така имали и най-дългата максимална продължителност на живота – седем от осемте живели най-дълго били от тяхната група. Като цяло mTOR мишките били по-дребни и стареели по-добре. Имали по-високи резултати от обикновените си събратя на същата възраст на тестове за баланс и ориентиране.

По-възрастните модифицирани мишки също запазвали повече мускулната си сила. Но при тях се наблюдавало и по-бързо губене на костна маса с възрастта, а и били по-податливи на инфекции в напреднала възраст. (Източник: NIH/National Heart, Lung and Blood Institute)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!