Мигрената с аура повишава риска от сърдечносъдови болести при жените

Според изследването мигрената с аура увеличава риска от сърдечносъдови проблеми 3,2 пъти. Снимка: miller vintage

Според изследването мигрената с аура увеличава риска от сърдечносъдови проблеми 3,2 пъти. Снимка: miller vintage

Жените, засегнати от форма на мигрена, придружена от проблеми със зрението, са с 3 пъти по-голям риск от сърдечносъдови болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

След високото артериално налягане мигрената с аура е вторият най-голям рисков фактор за инфаркт на миокарда и инсулт, като изпреварва диабета, тютюнопушенето и затлъстяването, заяви ръководителят на изследването д-р Тобиас Курт от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания и болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън, Масачузетс.

15-годишното изследване обхванало 27 860 жени в САЩ, като 1435 от тях били засегнати от този вид мигрена. В рамките на изследването са регистрирани 1030 инфаркта на миокарда, инсулта и смъртни случая.

„Този риск е свързан със 7,9 случая на 1000 годишно сред жените, засегнати от мигрена с аура, при 2,4 случая на 1000 годишно сред останалите жените, отбеляза д-р Курт. Това означава, че рискът е 3,2 пъти по-голям.“

За жените с високо артериално налягане, които не са засегнати от този вид мигрена, рискът от сърдечносъдови болести и смърт е свързан с 9,8 случая на 1000 годишно. Все пак броят на жените, които са засегнати от мигрена с аура и са прекарали инфаркт на миокарда или инсулт, е относително малък, поясни експертът.

Жените могат да намалят този риск, като откажат цигарите, като контролират кръвното си налягане и телесното си тегло и като извършват физически упражнения. Според д-р Курт около 15 на сто от жените в САЩ са засегнати от мигрена с аура.

Друго изследване разкри, че за жените, които са засегнати от мигрена с аура и приемат хормонални контрацептиви, рискът от образуване на кръвни съсиреци е по-голям.

Второто изследвдане обхванало 145 300 жени, като 2691 от тях били засегнати от мигрена с аура, а 3437 – от друг вид мигрена.

Резултатите от двете изследвания ще бъдат представени на годишната конференция на Американската академия по неврология в Сан Диего от 16 до 23 март. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: