Миниатюрни синтетични гъби доставят медикаменти в тялото

Инженерите от Харвард са инжектирали гела в разнообразни форми, за да демонстрират многофункционалността и издръжливостта му. Снимка: Harvard, Sidi Bencherif

Инженерите от Харвард са инжектирали гела в разнообразни форми, за да демонстрират многофункционалността и издръжливостта му. Снимка: Harvard, Sidi Bencherif

Специалисти от САЩ са създали миниатюрни синтетични гъби, които могат да бъдат използвани като щадящ метод за доставка на лекарства в тялото, съобщи „Дискавъри“.

Новият клас доставчици на медикаменти е разработен от специалисти от Харвардския университет и компанията „Калтек“. Миниатюрните гъби се правят от алгинат – гел от водорасли, и могат да бъдат отливани в най-различни форми. След това те се напояват с лекарства или стволови клетки, свиват се и се инжектират в тялото, където приемат първоначалния си размер и и доставят медикамента.

Начинът на изработване на миниатюрните гъби позволява в тях да се образуват пори, през които могат да преминават течности, по-големи молекули, клетки, протеини и малки молекули-лекарства. Те се освобождават в тялото, когато започне безопасното за организма разграждане на алгината.

За създаването на миниатюрните доставчици на лекарства специалистите са прибягнали до процес, при който при замразяването на алгината в него се образуват ледени кристали. Когато кристалите се разтопят, гелът се сдобива с мрежа от пори. По този начин алгинатът става мек и шуплест, вместо трошлив.

В направените изпитания специалистите са прекарали алгината през спринцовка, за да докажат, че материалът запазва формата си. В лабораторни тестове, клетки, доставени в тялото чрез миниатюрните гъби, са функционирали по-успешно от трансплантирани по стандартен начин клетки.

Следващата стъпка ще бъде мини-доставчиците на медикаменти да бъдат усъвършенствани, така че да освобождават съдържанието си в точно определено време. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!