MRI разкри повече за ефекта от магическите гъби

Изсушени гъби от вида Psilocybe cubensis

Изсушени гъби от вида Psilocybe cubensis

Ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, и използващо MRI скенер разкри, че противно на преобладаващите до момента представи за ефекта от халюциногенните гъби, те не водят до превъзбуждане на мозъка, а напротив, даже потискат дейността на определени центрове.

Екип, ръководен от психофармаколозите Робин Кархарт-Харис и Дейвид Нът от  Imperial College London, е използвал магнитен резонанс за да изследва въздействието на активната съставка на халюциногенните гъби – псилоцибин – върху мозъка на 30 здрави доброволци.

Веществото било приложено венозно, за да се ускори и съкрати действието му, а MRI скенера позволил на учените да наблюдават кръвоснабдяването и насищането с кислород на мозъка. Тези два фактора се смятат за основни показатели за неговата активност и дават възможност да се определи и разпределението на функционирането му по зони.

Противно на очакванията, въздействието на псилоцибина довело до снижаване и на двата индикатора на специфични места в мозъка.

„Смята се, че психеделичните наркотици са ‘разширяващи съзнанието’, така че е общоприето допускането, че въздействат като увеличават мозъчната активност, но за наша изненада, открихме, че псилоцибина всъщност води до намаляване на активността в зоните, които свързват други зони”, казва Нът.  

Два от центровете, които Нът и неговите колеги определили като засегнати от дейността на псилоцибина са обозначени като mPFC и PCC. В научната общност се водят спорове относно точното им предназначение и функция: предполага се, че PCC играе роля за съзнанието и чувството за самоопределение. За mPFC пък се знае, че е хиперактивен при хора, които страдат  от депресия. Това е възможно обяснение и за съществуващите сведения относно антидеприсивния ефект свързан с псилоцибина.

Друга зона, в която учените наблюдавали намаляването на притока на кръв е хипоталамуса. При неврологично състояние наречено Клъстър-главоболие (също така наречено „самоубийствено главоболие” поради силната болка, изпитвана от потърпевшите), е налице повишено кръвоснабдяването в тази зона на мозъка. Резултатите от изследването може би обясняват факта, че при някои от страдащите от Клъстър-главоболие се наблюда облекчаване на симптомите след прием на псилоцибин.

Това и други изследвания насочват към възможните лечебни приложения на веществото съдържащо се в магическите гъби.  Нът и сформиран от него екип вече работят над изследването на тези приложения.

Източник: Imperial College London

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!