Най-често срещаната фобия, за която никога не сте чували – страх от дупки

При страдащите от трипофобия гледката на сапунени мехурчета може да доведе до силни нежелани реакции. Снимка: Keith Williamson (CC BY 2.0)

При страдащите от трипофобия гледката на сапунени мехурчета може да доведе до силни нежелани реакции. Снимка: Keith Williamson (CC BY 2.0)

Гледката на сапунени мехурчета или аеро шоколад  кара ли ви да се потите неконтролируемо или да изпадате в паника? Ако е така, вероятно страдате от една от най-често срещаните фобии, за която никога не сте чували – трипофобия – страх от дупки.

При засегнатите от състоянието гледката на струпване на дупки в различни конфигурации води до силни неприятни реакции – от тежка мигрена и паническа атака до горещи вълни и повишено кръвно налягане. 

Трипофобията е добре документирана в интернет, но е напълно неизвестна за повечето хора. Съвсем наскоро е била допусната и статия за състоянието в Уикипедия, защото от организацията първоначално решили, че става въпрос за измама.

Сега учени от Университета на Есекс, смятат, че са стигнали до обяснение за това какво причинява мистериозната фобия.

В едно от изследванията им 16% от участниците показали признаци на необяснимия страх. И въпреки, че изглежда, че състоянието е разпространено, почти няма научни изследвания за него. Д-р Джоф Кол и проф. Арнолд Уилкинс решили да установят дали има общи характерни свойства, присъщи на трипофобните обекти. Те сравнили 76 снимки на такива обекти със същата бройка контролни (т.е. непредизвикващи страховата реакция) изображения. 

Изследователите установили, че визуалните свойства на трипофобните обекти наистина са специфични. Те имали сходна визуална структура с тази на райетата, за които е известно, че причиняват мигрена.

Синьопръстенен октопод. Снимка: Jens Petersen (CC BY-SA 3.0)

Синьопръстенен октопод. Снимка: Jens Petersen (CC BY-SA 3.0)

Учените искали да разберат обаче какво е в основата на въпросната фобия. Един от страдащите от състоянието дал идея на д-р Кол – той споделил, че е виждал животно, което предизвикало трипофобна реакция у него. Това животно – синьопръстенен октопод – е едно от най-отровните същества на планетата. За д-р Кол това било момент „Еврика!“.

Той и проф. Уилкинс анализирали изображения на множество отровни животни – скорпиони, змии, паяци – за които се оказало, че имат сходна визуална структура с обектите предизвикващи трипофобна реакция.

Това позволило на учените да заключат, че трипофобията може би има еволюционна основа, защото изглежда е свързана с животни, които хората са се научили за избягват. 

„Откритията сочат, че може би има древна еволюционна част на мозъка, която казва на хората, че виждат отровно животно“, обяснява д-р Кол. (Източник: University of Essex)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!