Нано-капсула ефективно убива раковите клетки

Графиката показва как действа нано-капсулата - в нормална клетка тя се разгражда (вляво), а в раковата клетка (вдясно) причинява апоптоза - самоунищожаване на клетката. Изображение: UCLA

Графиката показва как действа нано-капсулата - в нормална клетка тя се разгражда (вляво), а в раковата клетка (вдясно) причинява апоптоза - самоунищожаване на клетката. Изображение: UCLA

Миниатюрна капсула, създадена от специалисти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, убива раковите клетки, без да уврежда здравите, съобщи „Сайънс дейли“.

Във външната си част капсулата представлява обвивка, направена от водоразтворим полимер с диаметър 100 нанометра (половината от размера на най-малката бактерия).

Тази нано-обвивка служи като система за доставка на специфичен протеинов комплекс до ядрото на раковата клетка, който предизвика нейната смърт. При попадане в здрава клетка капсулата се разтваря без да причини никаква вреда.

Протеиновият комплекс, унищожаващ болните клетки, се нарича апоптин и е получен от вирус, причиняващ анемия при птиците. След доставката си с нано-капсулата, апоптинът се натрупва в ядрото на раковата клетка и й подава сигнал да се самоунищожи.

„Този подход разкрива потенциално нов начин за лекуване на рак“, казва проф. Танг, ръководещ екипа разработил капсулата. „Трудно е да доставим протеина без да използваме това средство. Това е уникален начин да третираме ракови клетки и да оставяме здравите клетки незасегнати“, обяснява той.

Изследователите смятат, че разработеният от тях метод се справя с редица проблеми, характерни за други видове лечение на заболяването. Така например при генната терапия има риск от мутации, а при химиотерапията има поражения не само върху ракови, но и върху здрави клетки.

В тестове, проведени с лабораторни мишки, методът бил ефективен и довел до значително редуциране на растежа на зловредните образувания. (Източници: БТА, UCLA)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!