Недостатъчно финансиране възпрепятства борбата с маларията

Комарът Anopheles stephensi е вектор в разпространението на малария. Контролът върху популацията на комарите се смята за ефективна мярка в превенцията на заболяването. Снимка: CDC

Комарът Anopheles stephensi е вектор в разпространението на малария. Контролът върху популацията на комарите се смята за ефективна мярка в превенцията на заболяването. Снимка: CDC

Борбата с маларията се забавя, защото финансирането й от две години е затруднено и съществува опасност „забележителните неотдавнашни постижения“ да бъдат загубени, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.

Бързото увеличаване на финансирането от 2004 г. до 2009 г. позволи широкомащабни дейности.  Основно поради тези дейности, смъртността от малария по целия свят е намаляла с 26% в периода 2000 – 2010 г.  Това означава, че за този период са предотвратени 1.1 милиона смъртни случая от малария.

Но финансирането за предотвратяване и контрол на случаите на малария не се е увеличавало от от 2010 г. насам. Така в най-засегнатите райони не могат да се вземат необходимите допълнителни мерки за ограничаване на разпространението, което създава предпоставка за завръщане на маларията и на други места.

Броят на доставяните специални мрежи с инсектициди, например, е намалял повече от два пъти. Във все по-малко домове се прилагат инсектициди за покриване на вътрешните стени в спалните помещения. Опитите за химиопрофилактика (прилагане на малка доза от лекарство с превантивна цел) на бременни жени – една от най-рисковите групи – също намаляват.

Според оценката на Световната здравна организация през 2010 г. е имало около 219 милиона случая на малария, довели до смъртта на 660 000 души. Данните обаче са от държави, където са само 15 процента от случаите в света. Останалата част от оценката се основава на предположения и моделиране, тъй като в най-засегнатите държави голяма част от населението няма достъп (географски или финансов) до здравни заведения и много случаи остават неразпознати.  Така за най-засегнатите държави – Конго и Нигерия, където са около 40 процента от смъртните случаи в света, няма точна информация. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!