Нов кръвен тест показва дали имаме нужда от лечение с антибиотици или не

Образ, получен със сканиращ електронен микроскоп, на неутрофил (вид имунна клетка - в жълто), поглъщащ бактерии на Bacillus anthracis (причинителя на антракс - в оранжево). Имунната система има различни стратегии спрямо различните видове патогени. Снимка: Фолкер Бринкман за PLOS Pathogens (CC-BY)

Образ, получен със сканиращ електронен микроскоп, на неутрофил (вид имунна клетка - в жълто), поглъщащ бактерии на Bacillus anthracis (причинителя на антракс - в оранжево). Имунната система има различни стратегии спрямо различните видове патогени. Снимка: Фолкер Бринкман за PLOS Pathogens (CC-BY)

Кръвен тест, разработен в Медицинския факултет на Университета Дюк, успешно отговаря на важния въпрос дали определен пациент с дихателна инфекция страда от вирусно или бактериално заболяване. Това определя дали антибиотичното лечение би имало ефект или не.

Тестът се основава на познания за различната реакция на човешката имунна система при вируси и при бактерии. В зависимост от типа инфекция имунните клетки „включват” различни гени от своето ДНК и произвеждат различни белтъци. Тестът (RT-PCR) разпознава двата типа реакции. Така той може да помогне на пациентите да получат по-бърза диагноза и по-точно лечение и да предотврати излишната употреба на антибиотици, които не помагат при вирусни инфекции.

„В случаи на заболявания като пандемичния грип или корона-вируса, който се появи [наскоро] в Близкия Изток, е от изключителна важност вирусното заболяване да се диагностицира по-точно и бързо, отколкото е възможно с традиционните диагностични методи”, сподели проф. Джофри Гинсбърг, един от ръководителите на изследването. “Тестовете, използвани към момента, се основават на [молекулярни] познания за конкретния патоген. Но нашият тест може да се използва веднага, когато се появи нов, непознат патоген”.

Според главния автор Айми Заас „това е важно не само при вирусните пандемии, където инфекцията може да бъде предизвикана от непознати вируси, но и в рутинната грижа за пациента, където решението дали да се предпише антибиотик е от първостепенна важност”.

В настоящото изследване кръвният тест се изпробвал в реалната ситуация на спешно болнично отделение, в което се явили 102 пациента с различни диагнози – някои здрави, някои с вирусна, а някои с бактериална инфекция. Със своя тест учените от Дюк разпознали типа причинител – бактерия или вирус – успешно в повече от 90% от случаите.

Екипът изразява надежда тестът наистина да помогне за ограничаване на ненужната употреба на антибиотиците. Тези лекарства са животоспасяващи в много ситуации, но прекомерното им предписване и неправилното им вземане (например честото недовършване на предписаната схема) води до развиването на резистентност при патогенните бактерии и до реалната опасност скоро да не са налични работещи антибиотици за случаите, в които наистина са необходими.

Изследването е публикувано в броя от 18 септември на сп. Science Translational Medicine. (Източник: Duke Global Health Institute)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!