Нов материал за импланти имитира пипалата на калмар

Учените създали материала за импланти, черпейки вдъхновение от пипалото на калмара, при което има изключително успешен преход от много твърда към много мека тъкан. Изображение: Charles Law

Учените създали материала за импланти, черпейки вдъхновение от пипалото на калмара, при което има изключително успешен преход от много твърда към много мека тъкан. Изображение: Charles Law

Много медицински импланти трябва да са изградени от твърди материали, които преминават през или се свързват с меките телесни тъкани. Това механично несъответствие може да доведе до нараняване на тъканите.

И тук калмарите излизат на сцената. Върхът на пипалото на калмара е по-твърд от човешките зъби, а основата – мека колкото останалата част на калмара (който не случайно се води мекотело).

Между двата края на пипалото има механичeн градиент, който поглъща натоварването. Така животното може да захапе риба с достатъчно сила, за да счупи костите й, без да нарани собствената си месеста уста.

Изследователите от Университета Кейс Уестърн Ризърв, начело с проф. Стюарт Дж. Роуaн, имитират архитектурата и характеристиките на калмара (например засилване на градиента във водни условия), за да създадат нов вид материали. Изследването е публикувано в сп. Journal of the American Chemical Society. Пипалото на калмара представлява мрежа от хитинови влакна, вградени в система от взаимо-свързани структурни белтъци. 

Градиента съществува дори когато пипало-подобния материал е сух, но се увеличава значително, когато е във вода. Проф. Роуан и Джефри Р. Кападона, доцент по биомедицинско инженерство, имат опит с подобни материали – в предишна своя разработка докладват материал, който имитира кожата на морска краставица – мек и еластичен, когато е мокър и твърд и скован, когато е сух. 

А как създават пипало-подобен градиент? Изпълват материал с целулозни нанокристали, които имат свойството да се свързват помежду си, когато бъдат изложени на светлина. За да се създаде градиент, единият край на пробата не се излага на светлина, а всяка следваща част се подлага на все повече светлина. 

Както и при пипалото, градиентът е по-остър, когато материалът е мокър. Това е защото водата премахва по-слабите (не-ковалентни) връзки, които се формират, когато материала е сух. Идеята на авторите е, че мократа околна среда в тялото би увеличила градиента по същия начин. Това прави технологията много подходяща за импланти.

Иглите в инсулиновите помпи, металните стентове, поставяни в кръвоносните съдове и електродите, вкарвани в мускули или мозъка, могат да са по-безопасни и по ефективни, ако материалите могат да са твърди там, където трябва да са такива, но по-меки в останалата си част, за да не се нараняват околните тъкани.

Изследователите в момента работят върху следващата генерация от материали, използвайки нови стратегии, за да направят още по-остър градиент. Върхът на пипалото на калмара е 100 пъти по-твърд от най-меката му част, а учените засега са успели да постигнат само пет пъти по-твърд връх. (Източник: Университет Кейс Уестърн Ризърв)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!