Нов птичи грип прескача към хората

Илюстрация на вирус. Източник: NIAID

Илюстрация на вирус. Източник: NIAID

Учените и здравната общност по света са нащрек след като на 31 март Китай съобщи за два смъртни случая и трети случай с тежко протичащо заболяване, предизвикани от нов вирус, H7N9, който досега не е идентифициран при хора.

Началните анализи на генома на вируса показват, че той може би е патоген, който се разпространява незабележимо между домашните птици, без да предизвиква сериозни заболявания при тях. Това би направило проследяването на вируса трудно.

Ако вирусът се установи в птичата популация рискът от по-редовни човешки инфекции се увеличава, а това от своя страна предоставя еволюционни възможности за по-добро адаптиране към човешкия организъм.

Учените подчертават, че е твърде рано да се направи пълна оценка на риска от пандемия. Но според Масато Таширо, вирусолог в Изследователския център за грип в Токио, началните анализи са „притеснителни”, тъй като има индикации за адаптации към човешкия организъм.

„Епидемиологичната картина също е тревожна”, обясни Малик Пеирис, вирусолог от Университета в Хонг Конг. „Всеки път, в който животински грипен вирус преминава към хората, има причина за притеснение, а с три тежки случая на заболяване в рамките на кратко време, със сигурност трябва да вземем ситуацията насериозно. Няма явни индикации за предаване на вируса от човек на човек. Затова не трябва да се свръхреагира. Но не трябва и да подценяваме ситуацията”

Публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Novel bird flu kills two in China), Declan Butler (2013).

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!