Нова терапия успешно излекува дете от левкемия в САЩ

Оцветена по специален начин кръв от периферната кръвоносна система на дете, показваща наличие на остра лимфобластна левкемия. Снимка: Christaras A

Оцветена по специален начин кръв от периферната кръвоносна система на дете, показваща наличие на остра лимфобластна левкемия. Снимка: Christaras A

Американски учени представиха окуражаващите резултати от нов вид клетъчна терапия, която позволи у 7-годишно момиченце да се отстрани всякаква следа от левкемия. За целта Т-лимфоцитите в организма й бяха „препрограмирани“, за да атакуват раковите клетки.

Случаят с Емили Уайтхед дава надежди за нов терапевтичен подход към агресивна форма на левкемия, известна като остра лимфобластна левкемия (ОЛЛ), от която бе засегнато момиченцето. Тя е най-често срещаната форма на детски рак и обикновено е лечима, но в някои случай не се поддава на конвенционална терапия, както беше и при Емили.

Новото лечение се изразява във вземане на Т-лимфоцити от кръвта на пациента и тяхното репрограмиране, което им позволява да разпознават и атакуват ракови B клетки със специфичен протеин на повърхността си, наречен C19.

„Емили е в добро здраве и няма признаци на рак 11 месеца след процедурата с обработени по биоинженерен път Т-лимфоцити, които бяха насочени срещу определена цел при този тип левкемия“, поясниха учени от университета на Пенсилвания. Те първоначално разработили технологията, за да лекуват възрастни пациенти, засегнати от друг вид левкемия. 

Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, обаче описва и още един опит за приложение на технологията в друг случай, който не е преминал успешно.

В него 10-годишно дете, подложено на терапията, също не показвало наличие на ракови клетки в течение на 2 месеца. След това рака се завърнал в нова форма, в която клетките нямали протеина C19, използван като мишена за репрограмираните клетки и детето починало.

„Резултатите показват, че тези клетки имат мощен противораков ефект при децата“, казва един от водещите автори Стивън Гръп от Детска болница на Филаделфия. „Също така научихме обаче, че при някои пациенти с ОЛЛ трябва да променим лечението допълнително, така че да използваме като мишена други молекули на повърхността на левкемичните клетки“, обяснява той. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!