Ново антигрипно средство „с обещаващи резултати“ срещу резистентни щамове

Илюстрация на грипен вирус. Изображение: NIAID

Илюстрация на грипен вирус. Изображение: NIAID

Нов вид лекарство срещу грип, което може да спре резистентните щамове, показа обещаващи резултати в изпитанията, съобщи Би Би Си.

Лекарството блокира постоянно ключов ензим на повърхността на грипния вирус и по този начин му пречи да се разпространява върху други клетки.

В изпитанията с мишки то е било ефикасно срещу щамове, които са резистентни на двете антивирусни средства на пазара в момента – „Реленца“ и „Тамифлу“.

Резистентността на грипните вируси към тези лекарства се дължи главно на прекомерната им употреба. Колкото по-голяма е степента на досег на вируса с препаратите, толкова по-голям шанс има той да развие тактика за противодействие. Това е проблем, защото в случай на пандемия антивирусните средства са единственото ни „оръжие“ в месеците преди да бъде разработена ваксина.

Новото средство, разработено от учени от Австралия, Великобритания и Канада, се свързва с ензим на повърхността на вируса наречен невраминидаза. Този ензим е отговорен за прекъсването на връзката на вируса с клетката, позволяващо му да продължи да инфектира и други клекти.

Съществуващите антивирусни препарати също действат, като се свързват с ензима, но новия клас създаден от учените – наречен DFSA  - го прави по такъв начин, че вирусът не може да еволюира и да стане резистентен към медикамента. Всяка мутация в подобна насока би обезвредила болестотворния агент.

„Нашето вещество се свързва с ензима като счупен ключ, който е заял в ключалката, което го прави напълно нефункционален“, обяснява ръководителя на изследването Стийв Уидърс, професор в университета на Британска Колумбия.

Изпитанията с мишки показаха, че лекарството е ефикасно срещу вирусите от тип А, тип В и познати резистентни щамове. В момента се провеждат тестове с препарата и в други животни.

Лекарството може да се появи на пазара най-рано след шест или седем години, казват учените. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!