Обама обяви мащабния проект „BRAIN“ за картографиране на мозъка

Цветовете на този образ маркират неврологичните разлики между двама човека. Предната част на мозъка, свързана с комплексната мисъл, варира най-много между хората. Автор: Артър Тога, Университет на Калифорния, Лос Анжелис

Цветовете на този образ маркират неврологичните разлики между двама човека. Предната част на мозъка, свързана с комплексната мисъл, варира най-много между хората. Автор: Артър Тога, Университет на Калифорния, Лос Анжелис

Вчера Барак Обама представи инициативата „BRAIN” – смела програма за финансиране на нови изследвания, с които да се направи революция в разбирането на хората за човешкия мозък, обявиха от Националните здравни служби на САЩ.

Съобщението му се очакваше от февруари, когато в годишната президентска реч Обама наблегна на важността на прецизното „картографиране“ на функциите на мозъка. Инициативата има амбициозната цел да разкрие нови начини за третирането, превенцията и лекуването на заболявания, между които Алцхаймер, шизофрения, аутизъм, епилепсия и мозъчни травми.

Началната идея за проекта е била с много по-малък обхват, поради все още развиващите се технологии за засичане на активността на мозъка. Част от тези технологии тепърва трябва да бъдат изпробвани при животни и според някои учени заявената амбиция да се разработват нови лечения към момента не изглежда реалистична.

Обявената сума за финансиране – САЩ заделят 40 милиона долара за целта – не изглежда адекватна на заявените цели. За сравнение, в Human Genome Project (Проекта за разкодиране на човешкия геном) са били инвестирани 3.8 милиарда долара.  А според някои учени функционалното картографиране на мозъка е много по-сложна задача.  Въпреки това инициативата със сигурност ще доведе до значително по-доброто разбиране за дейността му.

Проектът още е в процес на развитие – следващата стъпка е да се конкретизират специфични научни цели, да се разработи план за през годините с обща оценка на цената и т.н. Тази фаза ще се финализира след повече от година – през юни 2014г. Повече подробности за историята и противоречивите мнения за проекта можете да видите в статията „За и против най-мащабния проект след разкодирането на човешкия геном”.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,