Обещаващ пробив в борбата срещу левкемията

Оцветена по специален начин кръв от периферната кръвоносна система на дете, показваща наличие на остра лимфобластна левкемия. Снимка: Christaras A

Оцветена по специален начин кръв от периферната кръвоносна система на дете, показваща наличие на остра лимфобластна левкемия. Снимка: Christaras A

Учени са открили критична уязвимост на левкемичните клетки, която може да се използва за разработването на ново лечение на заболяването.

Изследователите са демонстрирали, че раковите клетки могат да бъдат унищожени като се използва въглехидратна модификация на клетъчната им повърхност. 

„Открихме, че левкемичните клетки имат променена ‘декорация’ на клетъчната повърхност, в сравнение с нормалните клетки, която води до резистентността им към лечение с химиотерапия“, казва проф. Марк фон Итцщайн, директор на Института по гликомика в университета Грифитс, ръководещ австралийския клон на проучването. „Показахме, че с премахването на това въглехидратно изменение клетките умират“, допълва той.

Проф. фон Итцщайн смята, че откритието може да доведе до ново лечение на заболяването, което е с особена важност за неговите резистентни на лечение с химиотерапия вариации. 

„До преди 40 години само едно на всеки пет деца с ОЛЛ (Остра Лимфобластна Левкемия) е оцелявало“, казва Итцщайн и допълва, че благодарение на химиотерапията, съотношението се е променило така, че 80 процента от децата биват излекувани. 

„За останалите 20 процента обаче заболяването се завръща и се налагат допълнителни процедури на интензивна химиотерапия. За съжаление повечето пациенти, при които се наблюдава ремисия, умират до една година, защото раковите им клетки са резистентни към химиотерапията“, обяснява  фон Итцщайн. (Източник: Griffith University)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!