Отглеждаме ново поколение супер-бактерии в домовете си

Експертите апелират към потребителите да спрат да купуват антибактериални продукти за почистване

Експертите апелират към потребителите да спрат да купуват антибактериални продукти за почистване

Хората „отглеждат“ ново поколение устойчиви на лекарства супербактерии в домовете си заради масовата употреба на антибактериални сапуни и кухненски препарати, разкри ново британско изследване.

Бактериите развиват потенциално смъртоносни мутации, за да преодолеят действието на почистващите агенти, целящи тяхното унищожение. Това е причината и експертите да апелират към потребителите да спрат да купуват подобни продукти.

Изследването, разкриващо заплахата, е направено от учени в университета на Бирмингам. Авторите на публикацията показват как широко разпространената хранителна бактерия салмонела е развила устойчивост към активното почистващо вещество биоцид, използвано в сапуни и течни препарати. Салмонелата също така е станала устойчива и към антибиотици.

„Традиционно използваните сапун, вода и белина са достатъчни за домашна употреба“, казва д-р Марк Уебър от изследователския екип.

„Антибиотичната резистентност е плашеща и представлява реална заплаха за следващото поколение. Хората смятат, че антибактериалните сапуни ще ги спасят от бактериите, но истината е, че често те са не по-ефективни от обикновените сапун и вода“, допълва микробиологът професор Лора Падок. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!