Откриха антитяло срещу вируса на Денга

Вириони на вируса на Денга

Вириони на вируса на Денга

Екип от учени от Сингапур и Великобритания успя да изолира антитяло, което успешно елиминира вируса на Денга. Антитялото е изключително ефективно срещу един от четирите щама на вируса -серотип 1.  

Нелечимото за момента заболяване се среща най-вече в държави, разположени в тропическите и субтропическите региони на планетата и се предава чрез ухапване от комар. Според оценка на СЗО на година вирусът заразява близо 50-100 милиона души. Около 500 000 с тежко протичане на заболяването (голяма част от които деца) се хоспитализират, а около 2.5% от тях умират.

След две години, в които са изследвали около 200 000 клетъчни линии от 200 пациента, възстановили се от Денга, екипът идентифицирал антитяло, което се оказало изключително мощно и способно да убие вируса още преди да е успял да навлезе в клетката.

„Когато вирусът иска да навлезе в клетката,  белтъците на повърхността му трябва да претърпят известни изменения… но това антитяло се свързва с повърхностните белтъци и те не могат да се променят по какъвто и да е начин.” казва Лок Ши-Мей, учен от екипа направил откритието.

Според Пол МъкАри, водещ автор в изследването, антитялото действа по-бързо и по-ефективно от съществуващите в момента вещества, използвани за третирането на Денга. Вече  се подготвя и тестовото лечение на заболели  в Сингапур с антитялото.

МъкАри и неговите колеги се надяват, че ще успеят да намерят подобни антитела и за другите щамове на Денга. Вече са налице и предварителни резултати за антитяло срешу Денга серотип 2, но са необходими още изследвания за да се установи неговата ефективност. 

Източник: Медицински университет DUKE:NUS, Сингапур

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: