Откриха как новият подобен на ТОРС вирус заразява човешките клетки

От гледна точка на разпространението на този рецептор в други видове, се знае, че в много бозайници, включително прилепи, човекоподобни и домашни животни, има много близки версии на рецептора DPP4. Това означава, че е възможно вирусът да „скача” между видовете с лекота и че с времето хората могат да бъдат заразявани от различни посоки, във връзка с вероятно голямото количество животински източници на заразата.

Важно е да се получи по-голяма яснота по въпроса за да се прецени правилната реакция на здравната система. Трябва да се разбере доколко човешките случаи на hCoV-EMC – към момента основно от Близкия изток – са в следствие на заразяване от животински резервоари, или вирусът се е адаптирал и вече може да се разпространява от човек на човек. Според отговора може да се прецени дали мерките за контрол да бъдат насочени към ограничаване на предаването от човек на човек, или към ограничаване на предаването от животно към човек.

Най-големият въпрос е доколко новият коронавирус наистина е толкова опасен, колкото предполагат данните досега. В момента изглежда, че смъртността е над 50%, но е възможно да има много леки и безсимптомни случаи, които да преминават незабелязано за здравната система. За да се разбере каква е реалната ситуация е необходимо да се направят широкообхватни изследвания на популацията, за да се прецени броя на хората, които са прекарали заболяването леко или безсимптомно, без да отидат на лекар.

Повече информация ще се получи ако изследванията се концентрират върху хора, живеещи в близост до местата, на които са засичани повече случаи на заболяването. Лабораторните тестове за подобни изследвания са почти готови, но още не са получили „зелена светлина” за употреба.

Текстът и снимката представляват преведена част от статия в сп. Nature News.  Преведено/публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE NEWS] (Receptor for new coronavirus found), Declan Butler (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Страници: 1 2