По-голяма продължителност на живота, но и повече тежки заболявания

Според изследването публикувано в престижното издание "Лансет" през последните 20 години продължителността на живота се е увеличила с 5 години, но само 4 от тях са в добро здраве

Според изследването публикувано в престижното издание "Лансет" през последните 20 години продължителността на живота се е увеличила с 5 години, но само 4 от тях са в добро здраве

Хората днес живеят със средно 10 години по-дълго, отколкото през 1970 г., но се борят по-продължително време с тежки заболявания като рак, се казва в доклад, изготвен въз основа на широкомащабно изследване, резултатите от което са публикувани в сп. „Лансет“, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

За 40 години, от 1970 до 2010 г. продължителността на живота се е увеличила с 11,1 години за мъжете и с 12,1 години за жените по света, показва изследването, обхванало 187 страни.

Макар да живеят по-дълго, хората не са непременно в добро здраве, тъй като броят на онези, които са засегнати от рак, сърдечносъдови болести и диабет, е нараснал.

През последните 20 години продължителността на живота се е увеличила с 5 години, но само 4 от тях са в добро здраве, заяви ученият Джош Соломон от Харвардския институт за обществено здравеопазване.

Случаите на рак, сърдечносъдови болести и диабет бяха причина за половината от смъртните случаи през 1990 г., а днес – за две трети от тях.

Заболяванията от рак са се увеличили с 38 процента между 1990 и 2010 г., нараствайки от 5,8 милиона на 8 милиона, докато смъртните случаи, дължащи се на недохранване, заразни болести и проблеми, свързани с бременност и раждане, през същия период са намалели.

В доклада се посочва също, че са намалели хроничните заболявания, като психични смущения, и мускулно-скелетните увреждания. Със стареенето и намаляването на преждевременната смъртност броят на хората, засегнати от хронични болести на определена възраст, се увеличава, поясни един от ръководителите на изследването Кристофър Мъри от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Сред окуражаващите резултати е 60-процентното понижаване на смъртните случаи – от 16,4 милиона през 1970 г. на 6,8 милиона през 2010 г., сред децата под 5-годишна възраст вследствие на намаляване на недохранването. Ситуацията обаче остава тревожна в африканските райони, южно от Сахара, където продължителността на живота на мъжете е намаляла с 1,3 години, а тази на жените – с 0,8 години през последните 40 години в резултат най-вече на пандемията от СПИН.

С най-малка продължителност на живота са жителите на Хаити – 32,5 години за мъжете и 43,6 години за жените, а с най-голяма са японките – 85,9 години. Изследването е извършено от 480 учени от 302 институции в 50 страни. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!