Преразглеждане на „изключителни случаи“ на излекуване от рак

Преразглеждането на клинични проучвания, фокусиращо се върху малкия брой излекувани, вместо върху големия брой неизлекувани, може би ще даде важна информация за възможните употреби на лекарствата при персонализиран подход. Снимка: Andrzej Pobiedziński

Преразглеждането на клинични проучвания, фокусиращо се върху малкия брой излекувани, вместо върху големия брой неизлекувани, може би ще даде важна информация за възможните употреби на лекарствата при персонализиран подход. Снимка: Andrzej Pobiedziński

Пациентът на Джералд Батист, по всички статистически правила, е трябвало да почине преди девет години. С рак на панкреаса и след неуспешно преминаване през хирургична намеса, радио- и химиотерапия, тя се записва в клинично проучване на обещаващ нов клас експериментални лекарства.

За съжаление, резултатите от клиничното проучване са разочароващи и фармацевтичните компании изоставят този клас лекарства (фамезил-трансферазни инхибитори)

Но за точно този пациент лекарството в никакъв случай не е разочароващо. Туморите й изчезват а сега, години по-късно, тя остава свободна от рака.

Националният институт за изследване на рака на САЩ в момента събира историите, тъканни проби и клинични данни от до 200 такива „изключителни случаи“. Целта е да се научи защо точно тези пациенти се възстановяват от лекарства, които не вършат работа на повечето други пациенти.

Това е сериозна промяна в подхода. Досега ако лекарството не докаже ефективност при задоволително голям брой пациенти в клинично проучване, то по-скоро отпадаше преди да стигне до пазара и не се изследваше допълнително.

Но с натрупването на все повече данни от секвенирането на генома на ракови образувания, учените разбират, че всеки тумор има комбинация от мутации – обикновено хиляди, която е уникална като снежинка.

Затова е важно от тези сложни комбинации да се извадят характеристиките, молекулярните отпечатъци, които показват как да се прицели конкретния тумор. А геномът на малкото хора, които са показали „изненадващ отговор“ при проучванията, е много добър източник на подобни данни.

Например, при предишно изследване на такъв пациент, Дейвид Солит, изследовател в Мемориал Слоун Катеринг и екипът му сравнили генома на излекувания рак с други и установили, че има специфични мутации, които правят клетките силно зависими точно от функциите, които лекарството прекъсва.

Според Джералд Батист, „Ако попитате който и да било онколог, ще ви разкаже един или два подобни необикновени случая. Време е да спрем да слушаме разкази и да се задълбочим.“

И наистина, след толкова години, в които не е намерена панацея за рака поради неговата разнообразност, във време, в което секвенирането на един геном става все по-достъпно, може би създаването на персонализиран подход е по-добрата посока. А изследванията на Националният институт за изследване на рака на САЩ поставят едно добро начало на по-широкообхватни усилия в тази насока.

Част от текста е с източник сп. Nature, публикувана с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Cancer researchers revisit ‘failed’ clinical trials), Heidi Ledford (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,