Пробив: японски учени „отгледаха“ човешки черен дроб от стволови клетки

Учени за първи път в историята успяха да създадат човешки черен дроб от стволови клеткиГрупа японски изследователи успяха да създадат черен дроб от човешки стволови клетки. Плурипотентни стволови клетки били превърнати в струпвания – „семена“ – с големина 5 милиметра, които били присадени в организма на опитна мишка и впоследствие успешно се развили в човешкия орган.

За да постигнат този резултат изследователите използвали индуцирани плурипотентни клетки – стволови клетки, получени чрез препрограмиране на зрели клетки от човек. След това те били трансформирани както в хепатоцити (чернодробни клетки), така и в клетки на кръвоносните съдове и на съединителната тъкан.

Учените получили триизмерна структура, чийто хистологичен анализ показал наличието на необходимите за черния дроб компоненти. Присаждането на около 5-милиметровото „семе“ в опитна мишка доказало работоспособността на изкуствения черен дроб. Две денонощия след операцията кръвоносните съдове на животното се съединили с тези на черния дроб, а клетките продължили своето делене.

Черният дроб е известен с високата си регенеративна способност. Затова на болните, които се нуждаят от нов орган, често се имплантира малка част от него, взета от жив донор.

Учените смятат, че присаждането на черен дроб, получен от стволови клетки, няма скоро да бъде въведено в клиничната практика. Първо изследователите ще наблюдават поведението на индуцирания орган в организма на опитните мишки, за да се убедят в неговата безопасност и надеждност.

Някои предишни научни работи сочат, че индуцираните плурипотентни стволови клетки се израждат в ракови, затова специалистите първо трябва да се убедят в способността на новия черен дроб да ограничи растежа си и да запази необходимите си функции. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!