Първа частично ефикасна ваксина срещу денга

Вириони на вируса на Денга снимани с електронен микроскоп

Вириони на вируса на Денга снимани с електронен микроскоп

За пръв път ваксина се оказа частично ефикасна срещу вируса, предизвикващ болестта денга, който по оценка на СЗО всяка година заразява около петдесет до сто милиона души, най-вече деца в районите с тропически климат.  Тежко протичаща денга е една от основните причини за сериозно заболяване и смърт в някои държави от Азия и Южна Америка. До 70те години на 20 век само 9 държави са били засегнати от епидемии на денга, но в момента причинителят е разпространен в над 100 държави. 

Кандидат ваксината, разработена от френската фармацевтична компания „Санофи“, показа 30,2-процентна ефикасност във втора фаза на тест, обхванал над 4000 деца в Тайланд. Засега не съществува ваксина, нито лечение срещу вируса на денга, който се предава от комари. Болестта засяга всички райони с тропически и субтропически климат на планетата.

Изследването ни за пръв път показва, че е възможно да бъде създадена сигурна и ефикасна ваксина срещу денга, заяви д-р Дерек Уолъс от „Санофи“. На първо време резултатите от теста бяха разочароващи, тъй като ефикасността на ваксината бе по-малка от очакваната. По-късно обаче учените си дадоха сметка, че кандидат ваксината, кръстена CYD-TDV, е ефикасна срещу три от четирите типа вируси на болестта. Ваксината е с 60-90-процентна ефикасност срещу три серотипа – DEN 1, DEN 3 и DEN 4. Ваксината не е ефективна само срещу серотипа DEN 2.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“. (Източник: БТА)

 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,